In de afgelopen week werden de Amerikaanse inflatiecijfers gepresenteerd. Daar wordt elke maand weer reikhalzend naar uitgekeken door de financiƫle markten.
Wat is er gebeurd en wat gaat het op korte termijn betekenen voor de consument en de belegger? De inflatie voor de consument, de consumentenprijsindex (CPI), is in maart afgenomen. Dit is vooral het gevolg van de renteverhogingen die de Federal Reserve, het stelsel van de Centrale banken in de VS, heeft doorgevoerd om de inflatie te verlagen.
De CPI steeg weliswaar 0,1% maar dit was lager dan de algemene verwachting (consensus) in de financiƫle markten. Zonder de primaire levensbehoeften voedsel en energie nam de prijsstijging toe zoals verwacht, met 0,4% en 5,6% op jaarbasis. Dit noemt men de kerninflatie (Core CPI).
De inflatie stijgt dus wel en het cijfer is nog altijd veel hoger dan het door de FED gewenste 2% op jaarbasis, maar de stijging van de afgelopen maanden neemt wel degelijk af. De inflatie koelt af en dat is goed nieuws voor de consument. Neemt niet weg dat we nog altijd fors meer betalen dan een jaar geleden!
Het inflatiecijfer is opgebouwd uit o.a. de energiekosten en de huisvestingskosten. Deze twee factoren zijn in de afgelopen maand verantwoordelijk voor de lager dan verwachtte stijging. De prijs voor energie is gedaald en de prijs voor huisvesting in de VS is heel licht toegenomen. De huisvestingskosten vormt een belangrijk onderdeel van de CPI waardoor de ontwikkeling van deze kosten scherp in de gaten moeten worden gehouden.
Afkoeling van de inflatie is heel goed voor de aandelenmarkt omdat de centrale banken (FED) dan mogelijk kunnen stoppen met het drastisch verhogen van de rente. De aandelenmarkten in de VS lieten na de cijfers een lichte stijging zien maar waren niet in staat de hogere koersen vast te houden. Dit baart ons zorgen!
Zodra de aandelenmarkten na dergelijke goede cijfers voor de economie een korte opleving hebben maar vervolgens direct weer inzakken dan zijn dat klassieke patronen voor vermoeidheid. Zonder een advies te geven moeten we als belegger bewust zijn dat dit een slecht voorteken is voor de aandelenmarkten.
De FED staat namelijk nog voor de enorme opdracht om de inflatie verder te verlagen maar de economie niet in een recessie te storten door haar renteverhogingen. De voortdurende uitdaging van de centrale banken om een evenwicht te vinden is enorm lastig. We moeten scherp blijven op een kleine negatieve afwijking in dit proces want dan is de mogelijkheid op een flinke koersduikeling van de aandelen.
Voor dit moment is het positief dat de inflatiestijging vertraagt en dat de VS mogelijk afkoerst op een zachte landing met een stabiele economie. Gezien de koersreactie van de aandelenmarkten is het vertrouwen echter zeer broos en is waakzaamheid geboden!