Bedankt voor het bezoeken van onze website.

Let op: Yelza is momenteel niet operationeel. Alle informatie op de gehele website is uitsluitend bedoeld voor testdoeleinden en vormt geen uitnodiging om gebruik te maken van de aankomende diensten van Yelza. Door onze website te bezoeken, erkent u dat de gepresenteerde informatie niet bindend is met betrekking tot Yelza, en de beschreven diensten nog niet beschikbaar zijn.

AEX - Amsterdam Exchange Index

Als je geïnteresseerd bent in beleggen of de financiële markten, heb je ongetwijfeld gehoord van de AEX. Maar wat is de AEX eigenlijk? Wij vertellen je wat de AEX is en bespreken de aandelen die op deze in Nederlands genoteerde beurs worden verhandeld.

Wat is de AEX?

De AEX, voluit Amsterdam Exchange Index, is de belangrijkste Nederlandse aandelenindex. Het wordt samengesteld door Euronext Amsterdam en bestaat uit de 25 meest actief verhandelde bedrijven van Nederland op de Amsterdamse effectenbeurs. De AEX is een gewogen index, wat betekent dat de weging van elk bedrijf in de index wordt bepaald door de marktkapitalisatie van het betreffende bedrijf.

Doel van de AEX

De AEX heeft als doel om een overzicht te geven van de prestaties van de meest verhandelde Nederlandse bedrijven en wordt beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de Nederlandse aandelenmarkt. Het biedt beleggers inzicht in de trends en ontwikkelingen op de Nederlandse markt en stelt hen in staat om de prestaties van hun beleggingsportefeuille te vergelijken met die van de markt als geheel.

Producten

Aandelen op de AEX

De AEX-index bestaat uit 25 prominente Nederlandse bedrijven, variërend van sectoren zoals banken en verzekeraars, technologie, energie, consumptiegoederen en meer. Enkele bekende bedrijven die deel uitmaken van de AEX zijn:

  1. Royal Dutch Shell: Een van 's werelds grootste olie- en gasmaatschappijen.
  2. Unilever: Een multinational op het gebied van voeding, persoonlijke verzorging en schoonmaakproducten.
  3. ING Groep: Een internationale bank- en financiële dienstverlener.
  4. ASML: Een toonaangevende fabrikant van geavanceerde lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie.
  5. Philips: Een technologiebedrijf dat zich richt op gezondheidstechnologie en consumentenelektronica.

Naast deze bedrijven zijn er nog 20 andere aandelen die deel uitmaken van de AEX-index. De samenstelling van de index wordt regelmatig herzien en bedrijven kunnen in- of uitstromen op basis van hun marktkapitalisatie en handelsvolume.

Beleggen in de AEX

Veel beleggers zijn geïnteresseerd in beleggen in de AEX vanwege de bekendheid en stabiliteit van de index. Het biedt een manier om te investeren in een breed scala aan Nederlandse bedrijven en kan dienen als een goede langetermijnbelegging. Beleggen in de AEX kan op verschillende manieren, waaronder het kopen van individuele aandelen van bedrijven die deel uitmaken van de index, het beleggen in exchange-traded funds (ETF's) die de AEX volgen, of het beleggen in beleggingsfondsen die in de AEX beleggen.

Conclusie

De AEX is de belangrijkste Nederlandse aandelenindex en bestaat uit 25 grote Nederlandse bedrijven. Het is een graadmeter voor de prestaties van de Nederlandse economie en biedt beleggers de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan Nederlandse bedrijven. 

Wil jij ook investeren in de AEX? Wacht dan niet langer en ontdek de mogelijkheden met de Yelza app. Start vandaag nog met het aankopen van AEX-aandelen en zet de eerste stap richting het behalen van je financiële doelen. Optimaliseer jouw beleggingen en ga samen met ons op weg naar succes op de beleggingsmarkt. Download nu de Yelza app en begin jouw investeringsreis!

Weekly newsletter

No spam. Just the latest releases and tips, interesting articles, and exclusive interviews in your inbox every week.

Waar wacht je nog op?

Open nu een account bij Yelza!

Rekening openen
Over Yelza 05 09 2022 Min.Jpg